• Ruim Assortiment
 • Service en kwaliteit zijn onze troeven
 • Met de grootste zorg en bekwaamheid

De Evergreen kamerplant: Monstera Deliciosa

De Evergreen kamerplant: Monstera Deliciosa

De Monstera Deliciosa oftewel gatenplant is misschien wel een van de populairste kamerplanten sinds de seventies! Dat is ook niet zo gek want deze plant met zijn kenmerkende grote bladeren is een echte eyecatcher in je huis. Daarbij is het een makkelijke plant, hij groeit snel, zuivert de lucht en geeft je interieur meteen een tropisch tintje. Wat moet je allemaal weten van de Monstera?

De beste plek voor je Monstera

De gatenplant of Monstera deliciosa komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden-Amerika. Hij zal in jouw huiskamer heus geen heimwee krijgen als je ‘m op een lichte plek met veel daglicht maar weinig direct zonlicht zet. Hij kan rustig voor een raam dat uitkijkt op het Oosten of Noorden, bij andere ramen schuif je hem het beste een stukje verder de kamer in!

Verzorgen van je Monstera

Zoals je al kon lezen is de Monstera makkelijk in onderhoud! Toch zul je ‘m af en toe wat aandacht moeten geven. Met deze tips houdt je de gatenplant in top conditie:

 • Water geven aan je Monstera

Net als de meeste kamerplanten is het belangrijk dat je de Monstera niet teveel water geeft. Meestal is een keer per week water geven in warme maanden voldoende. Zorg ervoor dat het water weg kan, zodat de potgrond niet helemaal verzadigd raakt. In de koudere maanden zoals de herfst en de winter geef je de Monstera het beste maar een sin de twee a drie weken wat te drinken.

 • Besproeien van je Monstera

Je Monstera Deliciosa is een tropische plant die houdt van vochtige lucht. Besproei dus regelmatig de bladeren met lauwwarm water om de luchtvochtigheid te verhogen. Probeer je gatenplant  minstens 2 keer per week met de plantenspuit langs te lopen, vaker mag uiteraard ook. Kun je meteen even checken of er geen ongenode gasten op de bladeren van je Monstera zitten.

 • Verpotten van je Monstera

Verpotten doe je ongeveer elke 2 jaar, afhankelijk van hoe snel je Monstera groeit. Als je merkt dat de oude pot te klein wordt, kies je een nieuwe pot die zo’n 20% groter is. Verpotten doe je bij voorkeur tijdens de groeiperiode (lente en zomer). Gewone potgrond is prima hiervoor maar je kunt ook speciale potgrond voor Tropische planten gebruiken.

 • Stekken van je Monstera

Hoe meer Monstera, hoe beter! Geen betere manier dan stekjes maken, niet alleen leuk voor in je eigen huis maar ook een origineel en groen cadeautje om te geven! 

Een gatenplant stekken doe je liefst in de lente of vroege zomer. Voor Monstera Deliciosa volg je het beste de volgende stappen:

 1. Snijd met een scherp mes een gezonde stengel met twee bladeren af.

 2. Zet je stekje in een glas water op kamertemperatuur. Houd deze warm en vochtig, bijvoorbeeld door er een doorschijnend plastic zakje er overheen te doen.

 3. Zie je kleine wortels verschijnen? Tijd om je stek in een potje met grond te zetten. Dek het stekje nog enkele dagen af, zodat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft.

 4. Als je nieuwe groei ziet, dan kan het plantje in een grotere pot om verder te groeien.

 • Overige tips voor de verzorging van je Monstera

 1. Je plant groeit altijd weer naar het licht toe. Door ‘m af en toe een klein beetje te draaien, zorg je voor een gelijkmatige groei.
 2. Houd de bladeren van je gatenplant schoon door regelmatig stof en vuil weg te halen. Dat doe je met een zachte doek en lauw water. Ook regelmatig besproeien met de plantenspuit helpt.
 3. Geef in de lente en zomer elke 2 weken vloeibare biologische plantenvoeding.
 4. Zet je plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen, want je Monstera is licht giftig.

Wat is er mis met mijn Monstera?

Zie je vlekken of verkleurde bladeren, dan is je Monstera misschien niet happy! Hieronder staan een paar voorbeelden van wat er mis kan zijn met je Gatenplant.

 • bladeren met bleke en geschroeide vlekken: Teveel direct licht. Zet je plant uit de directe zon.

 • bladeren zien bleek Misschien te weinig voedingsstoffen. Geef tijdens het groeiseizoen 1 keer per week ecologische plantenvoeding.

 • bladeren krijgen zwarte vlekken Je Monstera staat op een te koude plek.

 • Onderste bladeren worden geel Een teken van te veel water. Laat de grond goed drogen voor je opnieuw water geeft.

Andere soorten Monstera’s 

Naast de Monstera Deliciosa heb je nog andere varianten van deze evergreen. Twee van de meest bekenden afgezanten zijn:

Monstera deliciosa variegata

Deze bijzondere variant is ook bijzonder populair, en vaak jammer genoeg ook bijzonder duur. De bonte versie van de gatenplant komt in de natuur bijna niet voor. De plant heeft gele of witte vlekken op de bladeren. Eigenlijk gaat om het om een tekort aan chlorofyl, het pigment dat planten hun groene kleur geeft. Je verzorgt je Monstera Variegata net als de gewone gatenplant, al zal je bonte versie nog net iets meer licht nodig hebben.

Monstera Adansonii of de Monstera Obliqua

Denk je nou: Hey maar mijn Monstera ziet er toch net een tikkie anders uit, met insnijdingen aan de binnenkant van het blad? Dan heb je geen Deliciosa maar een Monstera Adansonii. Om het nog wat ingewikkelder te maken noemen ze deze variant in het tuincentrum vaak Monstera Obliqua of Monkey mask genoemd!

Monstera's bij Garden Center Wemmel

Bij Garden Center Wemmel zijn we gek op Groene kamerplanten en hebben we een speciaal plekje in ons hart voor de Monstera! We verkopen ze niet alleen, we weten er ook veel vanaf en helpen je graag verder met het uitzoeken van de perfecte Monstera voor jou. Heb je vragen over de verzorging, accessoires, potten of herkomst van de Monstera? Neem gerust contact op of kom langs in ons Garden Center in Wemmel!