• Ruim Assortiment
  • Service en kwaliteit zijn onze troeven
  • Met de grootste zorg en bekwaamheid

Plantroest

Plantroest

Roest op uw planten? U wist misschien niet eens dat dit mogelijk was, maar roest komt zeker niet alleen voor op metalen. Roest op planten heeft een gele kleur en het kan ertoe leiden dat de bladeren vroegtijdig afvallen. Dit zou natuurlijk zonde zijn, want u wilt zo lang mogelijk van uw planten kunnen genieten. Begin daarom direct met de bestrijding wanneer u roest heeft gesignaleerd. Zo beperkt u de schade!

Wat is plantroest?

Roest is een parasiterende schimmelziekte. Schimmels halen hun voedingsstoffen uit de stengels en bladeren van andere planten, daarom zijn ze ook zo schadelijk. Heeft uw plant rode of gele vlekjes? Dan is deze waarschijnlijk besmet met roest. Aan de onderkant van de bladeren verschijnen vaak geel-bruine bultjes. Op hout ziet u vaak oranje-rode sporen als roest zich heeft verspreid. Bomen zijn groter en sterker dan andere planten, maar toch kan plantroest veel schade toebrengen. Vooral in de zomer komt roest op planten veel voor. Dit komt door het vochtige weer; schimmels houden van vocht. Ook in de herfst moet u oppassen.

Roest op planten voorkomen en bestrijden

Hoe voorkomt en bestrijdt u roest op planten? Wij geven graag enkele tips:

  • Plantroest slaat minder snel toe als uw planten gezond zijn en op de juiste plaats staan. Zorg er ook zeker voor dat ze niet te droog komen te staan. Planten die niet genoeg water opnemen verzwakken.
  • Er bestaan biologische bestrijdingsmiddelen die preventief gebruikt kunnen worden. U koopt deze bij ons in het tuincentrum.
  • Heeft roest uw plant toch aangetast? Knip dan steeds de aangetaste bladeren weg. Hopelijk is de plant sterk genoeg om de roest zelf te verslaan. Vernietig deze bladeren en ook het afgevallen blad. U kunt ze bijvoorbeeld verbranden.
  • Als de plantroest nog steeds niet verdwijnt, dan is het raadzaam om biologische bestrijdingsmiddelen te kopen bij uw tuincentrum.

Wij helpen u graag van het probleem af!

Welke planten zijn gevoelig voor roest?

Bij planten die gevoelig zijn voor roest raden wij preventief bestrijden aan. Dit kan bijvoorbeeld met het middel ECOstyle Vital. Dit is een plantenversterker die de weerstand van de plant verhoogt. U bent in bepaalde periodes ook vatbaarder voor ziektes, zoals de griep. In deze periodes heeft u meestal een lagere weerstand dan normaal, waardoor de griep toe kan slaan. Bij planten werkt het net zo. Is de plant niet op zijn sterkst? Dan zal plantroest of een andere plaag zijn kans ruiken en toeslaan. Planten die goed beschermd moeten worden zijn: rozen, stokrozen, chrysanten, geraniums, leeuwenbekken, duizendschonen, munt, en pruimen. Dit betekent niet dat plantroest niet toe kan slaan bij andere planten.

Last van roest op uw planten?

Heeft u met roest besmetten planten gesignaleerd in uw tuin? Kom dan langs in ons tuincentrum. Wij helpen u van het probleem af. Of misschien weet u niet goed met welke plantenziekte uw plant besmet is geraakt. Neem dan een foto mee van de plant waar u zich zorgen over maakt en onze experts zullen er even naar kijken. Kom snel bij ons langs, voor het te laat is!