• Ruim Assortiment
  • Service en kwaliteit zijn onze troeven
  • Met de grootste zorg en bekwaamheid

Tips om je kerstboom te recyclen

Tips om je kerstboom te recyclen

Zet je kerstboom na nieuwjaar niet meteen aan de straat, je kunt je boom namelijk op allerlei groene manieren recyclen. Maak je eigen mulch, isoleer de wortels van je vaste planten of voed je tuingrond met as. Heb je geen tuin of wil je je boom als decoratie recyclen? Wat dacht je van heerlijk ruikende geur zakjes of hergebruik je boom ieder jaar opnieuw? Lees vijf tips voor het recyclen van je eigen Kerstboom!

 

  1. Brandhout

Of het verbranden van hout goed is of niet daar zijn de meningen over verdeeld. Maar als je zo’n mooie vuurkorf hebt staan, een houtkachel of gewoon een heerlijk winters kampvuurtje wil maken dat lekker knappert en ook nog eens heerlijk ruikt? Gebruik dan je eigen kerstboom! Let je wel goed op? De hars in het hout van de kerstboom is erg brandbaar en kan zorgen voor oplaaiend vuur en vonken.

 

  1. Mulchen 

Om je kerstboom te hergebruiken, kun je ook de takken afknippen. Verspreid ze, goed natgemaakt en eventueel gemengd met ander tuinafval op de aarde van je borders. Deze mulchlaag voorkomt dat de tuinaarde uitdroogt in de koude wintermaanden. De naalden verteren vanzelf en geven voedingsstoffen af aan de bodem. Met name zuurminnende plantensoorten als rododendron, bergthee, Azalea en magnolia zijn hier dol op. Ook kun je de takken laten composteren op de composthoop.

  1. Bodembedekker voor potplanten

Heb je geen tuin of borders maar wel pot- en kuipplanten op je patio of balkon? Dan kunnen de takken van je kerstboom dienen als isolerend dekentje! Dek er bijvoorbeelde de potten met voorjaarsbollen mee af. Zodra de koudste maanden voorbij zijn kun je de takken verwijderen en ze bijvoorbeeld op de composthoop doen.

 

  1. Geurbuiltjes maken van Dennennaalden

Als je goed voor je boom gezorgd hebt en de naalden nog fris groen zijn, kun je kleine takjes afknippen en ze in decoratieve zakjes doen. Knoop deze dicht met een mooi lint of touwtje en je hebt unieke geurbuiltjes. Deze zijn nog maanden te gebruiken om je kledingkast of toilet fris te laten ruiken en doen het ook erg goed als duurzaam cadeautje.

 

  1. Gebruik je kerstboom ieder jaar opnieuw!

Koop een kleine boom met flinke kluit en plant hem direct in een grote pot. Zorg dat de boom tijd heeft om te acclimatiseren voordat je hem met pot en al binnen zet. [een paar dagen in de bijkeuken, schuur of garage bijvoorbeeld] zet je boom niet te dicht bij de chauffage of andere warmtebronnen. Besproei de naalden en geef regelmatig water zolang de boom binnen staat, Na nieuwjaar kan de boom weer richting het terras of de tuin, uiteraard met pot en al. Volgend jaar kerst herhaal je dit proces. Zo kun je jarenlang plezier hebben van je eigen kerstboom.